Diversitatea pe piaţa de mobilă
Lemnul este materia prima folosita înca din cele mai vechi timpuri si care, in continuare, are cea mai mare cerere și valoare. Lemnul este resursa cea mai versatila, regenerabilă și durabilă de pe planeta, de aceea este materialul cel mai frecvent utilizat în crearea de mobilier. Are o structura rezistenta si un finisaj natural aparte. Este folosit pentru a produce orice tip de mobilier, putand fi asociat cu alte materiale, cum ar fi piatra, sticla, pielea, fierul forjat.
Deoarece lemnul este un material organic și poate fi nativ pentru anumite regiuni, s-ar putea constata că diferitele tipuri de lemn sunt în mod tradițional mai frecvent utilizate pentru mobilier in diferite țări.
În țara noastră, pădurile sunt alcătuite din cca. 70 specii forestiere, ca urmare a condițiilor de climă și pământ. Majoritatea este reprezentata de foioase, cca. 75%, (fag, stejar, nuc, mesteacăn, plop, ulm, salcie, tei, paltin, frasin, carpen, salcâm, arțar, cires etc., iar restul sunt rășinoase (molid, brad, larice, pin, duglas și tisa).
Lemn de molid
Molidul este un lemn moale, relativ durabil, nativ din Scandinavia, care se finisează bine, dar are o rezistenţă scăzută la putrezire şi descompunere. Acesta dispune de contracţie moderată, este deschis la culoare şi uşor în greutate. Este o opţiune bună pentru a face catarge pentru nave, lăzi, cutii, usi, rame pentru ferestre, mobilier, elemente decorative generale şi scări, datorită rezistenţei sale ridicate raportate la greutate.
Lemn de brad
Bradul este un lemn de esenţă moale cu o creştere rapidă, care este uniform texturat şi are o rezistenţă foarte mică la putrezire şi descompunere. Este uşor de prelucrat şi se finisează uşor. Bradul este folosit pentru a face mobilier, uşi, rame pentru tablouri, rame de ferestre şi elemente decorative. Este, de asemenea o componentă principala a placajului.
Lemn de pin
Pinul este un lemn moale cu o creştere rapidă, nativ din Scandinavia. El are o textura uniformă şi este foarte uşor de prelucrat. Se finisează bine şi rezistă la contracţie, umflare şi deformare în ciuda structurii nervurilor foarte rare. Acesta este utilizat pe scară largă în construcţia de case pe structura de lemn, lambriuri, usi, ferestre, mobilier de serie, paleţi şi numeroase alte elemente. Este una dintre cele mai utilizate materii prime lemnoase din lume şi deoarece creşte atât de rapid este prezent în plantaţii private din întreagă lume.
Lemn de tei
Teiul este un lemn cu o culoare galben pal, care se închide la culoare treptat în timp. Teiul are proprietăți excelente pentru sculptură și este în special favorizat de catre sculptorii in lemn atunci cand au de realizat elemente ce necesita migala si munca delicata. Acesta este un lemn foarte stabil și este suficient de tare pentru a-si mentine forma. Teiul, de asemenea, imbatraneste frumos, are proprietăți bune de îndoire și este adesea folosit pentru fabricarea mobilei si a usilor pentru interior.
Lemn de frasin
Frasinul este un lemn greu, tare, dens, cu contrageri și rezistențe mecanice medii pentru foioase, rezistent, elastic, se usucă ușor, se curbează bine prin aburire, se derulează bine. Se întrebuințează ca elemente structurale cu solicitări reduse, șarpante cu deschideri mici și medii, ca furnir în industria mobilei, elemente masive vizibile, la fabricarea schiurilor și elementelor curbate. Este folosit cu succes in fabricarea de mobilier si scari.
Lemn de stejar
Stejarul este un lemn de esenta tare, deschis la culoare, care are calitati pliabile bune în ciuda naturii sale durabile. Este potrivit de greu, rezistent, și cu contrageri mari, de aceea trebuie uscat încet pentru a nu se rupe. Este durabil și se impregnează ușor. Se colorează și finiseaza bine și rezistă la absorbția de umiditate. Stejarul este o materie prima excelenta pentru fabricarea de mobilă, unde este cel mai des utilizat, datorită calităților sale naturale estetice, precum și a rezistenței sale. De asemenea, este utilizat pentru structura barcilor, birouri și podele, scări, tâmplărie exterioară și interioară, elemente de arhitectură interioară, căptușeli, lambriuri, lemn masiv pentru mobila de interior simplă sau sculptată, mobilă de exterior, furnir natural sau băițuit, plăci, placaje, ornamente strunjite, profilate etc.
Lemn de nuc
Nucul este un lemn greu, bine texturat, închis la culoare, tare dar uşor de prelucrat. Acesta rezistă la deformaţii şi pote fi îndoit şi finisat în multe feluri, acceptând multe tipuri de lacuri şi vopsele. Acesta este folosit în principal masiv şi furniruri, dulapuri, lambriuri şi pentru producţia de mobilier elemente decorative din lemn.
Lemn de fag
Fagul este lemnul cu cel mai mare grad de folosire. Are o structură uniformă cu fibra dreaptă. Are culoarea alb-roșiatic, crem deschis cu nuanțe cenușii, prin aburire se uniformizează culoarea, roșiatică, și se stabilizează. Nu este decorativ dar este greu și tare, rezistent la presiune. Are tensiuni interne, ceea ce duce la crăpături interne încă de la doborâre, cu dificultăți la uscare, pentru că are tendința de despicare și se deformează ușor. Cu proprietăți mecanice medii, se prelucrează bine și ușor cu toate uneltele, se defibrează ușor, puțin durabil în condiții de umiditate necorespunzătoare. Nu e rezistent la intemperii și este sensibil la atacul insectelor și ciupercilor dacă e depozitat în spații umede. Răspunde bine la geluire, strunjire și finisare. Se comportă bine la prinderi cu adeziv, finisare prin vopsire, lăcuire. Se folosește ca elemente masive de rezistență la construcții provizorii, stâlpi pentru eșafodaje și susțineri, furnir, în industria mobilei, în special la elemente curbate și mulate.
Lemn de cireș
Cireşul este un lemn flexibil cu nervurile apropiate care rezistă bine la îndoire şi deformaţii de micşorare. Lemnul de cireş capătă o culoare roşiatică atunci când este expus la lumina soarelui. Îmbătrâneşte frumos şi este folosit la scară largă în producerea de dulapuri, articole mici artizanale, şi mânere sau picioare de mobilier.
Lemn de ulm
Ulmul este apreciat pentru structura sa cu nervuri îmbinate, care îi conferă o rezistenţă ridicată la despicare, cu utilizări semnificative în şezuturi de scaune şi instrumente pentru bucătărie, lemnul de ulm este, de asemenea, destul de maleabil şi este disponibil în bucăţi lungi de cherestea datorită trunchiurilor de copac înalte şi drepte. Din acest motiv ulmul este favorizat că o sursă de materie prima pentru construcţii de nave. Acest tip de lemn a fost folosit în Evul Mediu pentru arcuri.